Biyografi Fotoğraflar Basından Yazı-Yorum Linkler İletişim Semaver Kumpanya

'DEVLET YARDIMINDA HAKSIZLIK YAPILDI' / 14 Hazian 2007- Milliyet

Işıl Kasapoğlu, "Tiyatrolara yapılan devlet yardımının büyük kısmını, ödemeye karar veren komisyon paylaştı" dedi. Gülriz Sururi'den de iddiaya destek geldi. Komisyon üyesi Ali Poyrazoğlu bu iddialara 'karşı atakla' yanıt verdi!

Yıllardır Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel tiyatrolara verilen "devlet yardımı", geçen sezon başında kaldırıldı ve gelen tepkiler nedeniyle mart ayında yeniden yürürlüğe konuldu. Geçen ay da yardımın kimlere ne miktarda verildiği açıklandı.
Yardım alamayanlar arasında 5. yılını dolduran "Semaver Kumpanya" adlı tiyatro topluluğu da vardı. Topluluğun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Işıl Kasapoğlu, konuyla ilgili basına ve tiyatroculara bir e-posta göndererek "Türk tiyatrosunu yıkmak için iktidarlara ihtiyacımız yok, biz kendi kendimize yıkarız!. Semaver Kumpanya ödenekten payını istiyor. Temiz ödenekten! Kriterleri belli ödenekten!" açıklamasını yaptı.


Komisyon paylaştı!

Ve Kasapoğlu'na tiyatroculardan destek gelmeye başladı. Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi bu konuda Milliyet'e sert bir açıklama yaparak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Özel Tiyatrolara Devlet Yardımı'nın, ulufe anlayışıyla dağıtıldığını, İstanbul'un bir ucunda, 5 yıldır örnek işler yapan Işıl Kasapoğlu ve Semaver Kumpanya'nın bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından cezalandırıldığını belirtti.
Sururi, açıklamasında şu yorumu yaptı:
"Bu ülkede bu kararları kimlerin, hangi nedenlerle aldığını öğrenmek pek kolay değildir. Bugüne kadar Türk özel tiyatrosunda garip şeyler yaşandı. Devlet yardımı dağıtılırken pastanın büyük dilimini, hangi topluluğa ne ödeneceğinin kararını veren komisyondaki tiyatrocular paylaştı."
Gülriz Sururi, özel tiyatrolarımızın hiçbir zaman dayanışma halinde olamadığı düşüncesinde. Her yeni hükümetin tiyatrolar arasında sağcı-solcu diye ayrımlar yaptığını, tiyatroların o günün politikasından olumlu ya da olumsuz nasiplerini aldığını kaydeden Sururi, tiyatrocularımızın birleşerek dünya ölçülerinde bir Özel Tiyatrolar Yasası çıkarmak için kolları sıvaması gerektiğini ifade etti. Nitelikli işler yapan tiyatrolara, gişe endişesini düşünmeden inandıkları tiyatroyu yapmaları adına devlet yardımında öncelik tanınması için çalışmaları gerektiğini söyleyen Sururi, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ben Semaver Kumpanya'yım!'

"Amatör tiyatrolar, tiyatromuzun geleceği. Onlara mekanlar tahsis edilmeli, yaşamları iyileştirilmeli. Ben bütün özel tiyatro oyuncularını, patronlarını, o tiyatroların prodüksiyonlarında çalışan herkesi, 'Hepimiz Hrant'ız' der gibi, 'Hepimiz Semaver Kumpanya'yız, hepimiz haksızlığa uğradık' demeye davet ediyorum. Tiyatrocuların birbirine hayrı yoktur denir. Aksini kanıtlamak için birleşin. Unutmayalım, bugün ona olan, yarın size olacak. Ortada dağıtılan bir para varsa, bu para devletinse, hangi tiyatrolara hangi kıstasla dağıtıldığını birilerinin cevaplaması gerekir. Bugün Atatürk Kültür Merkezi'ni, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni yıkmak isteyen zihniyet, zaten tiyatroya kerhen verdiği yardım için, 'İstediğime veririm, istediğime vermem, sen ne karışıyorsun?' diyorsa, çok ama çok büyük bir yanlış yapıyor.
Işıl Kasapoğlu, konuyla ilgili gönderdiği mektubun sonunda şöyle diyordu: 'Bir ses bekledim! Gelmedi...' İlk ses Cumhuriyet gazetesindeki yazısıyla Dikmen Gürün'den geldi, bu da benim sesim: Ben de Semaver Kumpanya'yım, ben de haksızlığa uğradım."

Komisyondaki tiyatrocular kim?

Ne kadar yardımın hangi tiyatroya verileceğine Değerlendirme Komisyonu karar veriyor. Komisyon, Kültür Bakanlığı Müsteşarı, güzel sanatlarla ilgili Müsteşar Yardımcısı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ile tiyatro alanında tanınmış kişiler arasından Bakanlıkça seçiliyor. Bu yıl bu kurulda Ali Poyrazoğlu, Refik Erduran ve Turgay Nar vardı. En yüksek yardım miktarı olan 92 bin YTL'yi 3 tiyatro aldı: Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Ankara Ekin Tiyatrosu ve Ortaoyuncular.

'Karşı iddiam var'

Ali Poyrazoğlu, iddialara şöyle yanıt verdi: "Sadece Semaver Kumpanya'ya değil birçok tiyatroya ödenek verilmedi. Ne olacak? Arkadaşlar havadan atıp konuşuyor. Benim de Gülriz Sururi ile ilgili bir iddiam ve kanıtım var. Kendisine 1 yıl önce para veren komisyonun içinde ben de vardım. Sururi, kendisine 'Ayşe Opereti' için verdiğimiz parayı aldı, ama opereti 25 kere oynaması gerektiği halde bu kadar temsil yapılmadı. O yüzden aldığı parayı faiziyle birlikte iade etmesi gerekiyor."

Ana Sayfa || Biyografi || Fotoğraflar || Basından || Yazı - Yorum || Linkler || İletişim || Semaver Kumpanya