Biyografi Fotoğraflar Basından Yazı-Yorum Linkler İletişim Semaver Kumpanya

BİR YEREL GAZETEDE ÇIKMIŞ SALDIRI YAZISINA...

10 SORU

10 YANIT

Soru 1– SDKM’yi Işıl Bey’in babsı mı yaptırdı ?

Yanıt 1Evet, Haklısınız. Işıl Kasapoğlu doğduğundan bu yana içinde yaşadığı topluma teşekkür etmek, katkıda bulunmak için çabalar. Kendisine, içlerinde, onlardan biri gibi yaşamasına olanak verdiği için de halkını babası gibi kabul eder. Onu yetiştiren halk, yani babasıdır. Bu nedenle SDKM’yi yaptıran babasıdır, İzmit halkıdır, Türkiye’ye böyle bir salon kazandırdığı için İzmit halkına, babasına ölünceye kadar sevgi duyacaktır.

Soru 2– Bu tesisten İzmit halkının yeterince yararlandığına inanmıyorum. ?

Yanıt 2Evet,  Haklısınız. Birbuçuk milyon insanın yaşadığı bir bölgede 30 bin, elli bin, 70 bin olarak artan seyirci sayısı yeterli değil. Daha ulaşılacak binlerce bölge insanı var.Oysa İzmit Şehir Tiyatrosu kurulmadan önce büyük kentlerden gelen oyunları seyredenlerin sayısı iki salon koltuklarının sayısısıyla eşitti.

Evet, Haklısınıziki yıldır ancak binbeşyüz civarında öğrenciye tiyatroeğitimi verebiliyoruz. Sıfırdan başladığımız düşünülse de bu çok küçük bir rakam. 

Evet, Haklısınızöğrencilermizden sadece on kadarı ulusal tiyatro okullarını sayemizde kazanabildi.

Evet, Haklısınızyıllardır salonlarımızı tamamen dolduran klasik, modern bale, folklor, aerobik kurslarımıza gelenlerin sayısı halen var olan 500 kişiyi çoktan aşmalıydı.

Evet, Haklısınızemeğimizi de katarak tüm sivil toplum örgütlerine, okullara, üniversitelere karşılıksız verdiğimiz salonlarımıza yenilerini eklemeliydik.

Evet, Haklısınız,depremin birinci gününden itibaren açık tuttuğumuz kültür merkezinde yardıma koşan yerli ya da yabancı dünya tiyatrocularını çoğaltmalydık. Fransızların, Hollandalıların, İspanyolların, İngilizlerin İsraillilerin yanı sıra dünyanın diğer ülkelerine de ulaşabilmeliydik.

Evet, Hakılsınızhalen yürürlükte olan ve tüm İzmit gençlerini onbeşgün boyunca direk yayında Fransız televizyonlarına bağlayan projeleri çoğaltmalıydık...

Evet. Haklısınız...

Soru 3- Yönetim İzmit gerçeklerinden uzak ve başına buyruk.

Yanıt 3Evet. Haklısınız. Üç yıldır İzmit Şehir Tiyatrosu tüm bölgenin bütün sivil toplum örgütleriyle, tüm okullarıyla, sendikaları ve işyeri temsilcilikleriyle sıcak ilişkiler içine girse de bu yetersiz.Her yıl hazırladığı repertuarlarla ilgili olarak yukarıda sayılan kuruluşlara danışsa da yetersiz .Yönetimdekilerin yarısından fazlası çadırlarda yaşasalar da İzmit gerçeklerinden uzaktalar. Tüm dünyada sanatın özerkliği konuşulsa ve dünya sanatçıları “özerk” lik üstüne toplantılar yapsa da “Başına buyruk” luğun ne olduğunu henüz anlatamamış olmanın ezikliğiyle söz konusu yöneticiler başarısız. Evet. Haklısınız.

Soru 4– Yönetim Işıl Kasapoğlu’nun iki dudağının arasında.

Yanıt 4Evet. Haklısınız.Işıl Kasapoğlu seçilmiş bir Yönetim Kurulu’nun başkanlığını yapıyor.

Soru 5– Dört ay önce 100 milyon olan salon kirası şimdi 400 milyon yapılmak isteniyor.

Yanıt 5 Evet. Haklısınız. Hepimizin cebimizden ödediğimiz vergilerle gerçekleştirilen Kültür Merkezi başkalarına para kazandırmak için yapılmamıştır. İki yıldır 100 milyon olan salon kirası  Büyükşehir Belediyesi Encümen kararıyla 200 milyona çıkartılmış ve bu paranın tekrar kültür alanında kullanılmasına olanak sağlanmıştır.

Evet. Haklısınız.Salon kirası iki (2) oyun ( iki seans) için 400 milyondur.

Evet. Haklısınız. Seyirciden para alınmayan kültürel organizasyonlar için de salonomuz kültürel faaliyetlere katkı kapsamında ücretsizdir.

Soru 6– Hiçbir organizatör salonu kiralayıp, ülkenin tanınmış oyunlarını İzmit’ getirmeye cesaret edemiyor.

Yanıt 6Evet. Haklısınız. Bugüne değin salonumuza gelen ve İzmit seyicisiyle buluşan ne Kenter Tiyatrosu, ne Bülent Ortaçgil, ne Tuluğhan Uğurlu, ne Ali Poyrazoğlu ne Genco Erkal, ne Bursa Senfoni Orkestrası, ne İstanbul Devlet Opera ve Balesi ne de Devlet Tiyatroları, Ayten Gökçer ne.....ülkemizin tanınmış sanatçıları değiller, onları daha fazla tanıtmak bizim görevimiz.

Evet. Haklısınız dışarıdan gelip İzmit halkının sırtından para kazanmaya çalışan herkese biz İzmit halkı da para kazansın diyoruz.

Evet .Haklısınız. İzmit’li organizatörlere mağdur durumda oldukları için yönetmeliğimiz elverdikçe kolaylıklar da sağlıyoruz.

Soru 7 – Şehir Tiyatromuz da zahmet edip bu yıl sahneye oyun koymadığı için İzmitli tiyatroseverler oyuna hasret kalıyor...

Yanıt 7Evet. Haklısınız. Deprem korkusu yaşadığımız, binalara giremediğimiz günlerde bile üç oyunun provasını yaptık. Çadır kentlerde günde üç kere oynadığımız oyunlar yetersizdi. Sallantıların içinde yaptığımız provalar sonucu çıkarttığımız B.Brecht’in “Tebeşir Dairesi”, yabancı kuklacılar ve sanatçılarla hergün bir yenisini hazırladığımız kukla oyunlarımız, halen provası sürmekte olan Mehmet Baydur’un “Kamyon” adlı oyunu, Emre Koyuncuoğlu’nun deprem sırasında yaşanan olaylarla ilgili oyunları zahmet edip de sahneye koyamadığımız yeni oyunlarımız değiller. 17 Ağustos’tan bu yana yaptıklarımız sadece.Evet. Haklısınız. İzmit seyircisi hemen hemen hergün Kültür Merkezini hınca hınç dolduruyor. Evet haklısınız gelen eleştiriler nedeniyle çıkışı kolaylaştırmak için merdivenlere seyirci almıyoruz.

Soru 8– Işıl Kasapoğlu Seka Salonu’nu aldı köreltti.Bu salonu İzmit halkı kullanamıyor.

Yanıt 8 Evet. haklısınız. İzmit seyircisine bir tiyatro salonu kazandırabilmek için İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin tam desteğiyle yıllardır kullanılamayan harabeye dönmüş bir salonu Işıl Kasapoğlu gece yarısı buldu ve tüm sanatçı arkadaşlarıyla yıkımında ve yeniden yapılmasında birebir çalışarak ülkemizin gurur duyacağı bir tiyatro salonu yarattı. Sayın Belediye Başkanı Sefa Sirmen’in tüm katkısıyla yıllardır kullanılmayan bir salon Türk tiyatrosunun önemli bir kazancı oldu. Depreme kadar Çağdaş Türk Tiyatrosu olarak kullanılan ve İzmit Şehir Tiyatrosu’nun tüm öğrencilerini ağırlayan   Seka Salonu depremde yaralar aldı. Bu yaraların sarılmasıyla gene Çağdaş Türk Tiyatrosu’nun merkezi olmaya devam edecek. Evet haklısınız önemli anılarla dolu bir salonu harabeden kurtarmak ve depreme değin tam kapasitesiyle kullanmak Köreltmekse, Işıl Kasapoğlu kendi kurduğu o salonu da köreltti. Evet. Haklısınız.

Soru 9 – Yüksek kira nedeniyle organizatörler zarar etme korkusuyla özel tiyatro gruplarını getiremiyorlar. Getirirlerse bilet fiyatlarını çok yüksek tutuyorlar...

Yanıt 9Evet. Haklısınız. Bazı kişiler kültürel hizmetlere de ticari bir meta olarak bakıyorlar.Dışarıdan oyun getirenler sırf bilet satma becerisini göstererek sanatçıların sırtından para kazanmak istiyorlar.Hepsiyle konuşan Şehir Tiyatrosu yönetimi yüzlerce kere ikazda bulundu “Bilet fiyatlarınız çok yüksek. Bunda israr ederseniz, en az İzmit halkı da sizin kadar kazanmalı.”, “ Bu salon önce onlarındır” denildi.

Ama haklısınız, anlatılamadı.

Evet. Haklısınız. Işıl Kasapoğlu kendisinin ve arkadaşlarının tüm emeklerinin karşılığını almak istiyor. İzmit’lilere ucuz biletle oyun seyrettirmek istiyor.En azından organizatörler kadar içinde yetmiş kişi çalışan bir kültür kurumunun da kazanmasını istiyor. Evet. Haklısınız.

Evet. Haklısınız. İzmit Şehir Tiyatrosu dışarıdan oyun getirenler kadar para kazanmalı ve bunu tekrar kültüre yatırmalı diye israr ediyor Işıl Kasapoğlu.

Soru 10– SDKM Işıl Bey’in malı olmadığına göre, bu keyfi uygulamalardan vazgeçilip.....

Yanıt 10– Evet. Haklısınız. Tüm yukarıda sözü edilenler nedeniyle

Işıl Kasapoğlu bu keyfi uygulamalardan vazgeçmelidir.

Ana Sayfa || Biyografi || Fotoğraflar || Basından || Yazı - Yorum || Linkler || İletişim || Semaver Kumpanya