Biyografi Fotoğraflar Basından Yazı-Yorum Linkler İletişim Semaver Kumpanya

IŞIL IŞIL BİR TİYATRO  / 6 Haziran 2003, Hale Kaplan Öz - Yeni Şafak

Semaver Kumpanya'nın Genel Sanat Yönetmeni Işıl Kasapoğlu, Türkiye'de klasik oyunlara ağırlık verirken, dünyada da Türk klasiklerini sahneleyerek evrenselleştirmeyi hedeflediğini söylüyor.

Son yıllarda Işıl Kasapoğlu adını tüm Anadolu'da ve yurt dışındaki birçok etkinlikte duyuyoruz. İzmit Şehir Tiyatrosu ve Semaver Kumpanya'nın Genel Sanat Yönetmenliği'ni yapan Kasapoğlu, gerek Devlet Tiyatroları'nda gerekse birçok özel tiyatroda yaptığı oyunlarla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde aynı anda sanatını konuşturuyor. 2003 sezonunda sanat dünyasına Haliç'in öte yakasından katılan Semaver Kumpanya da Kasapoğlu'nun bu bölge için yaptığı uzun soluklu bir çalışma. Sezona fırtına gibi giren ve sahnelediği oyunlarla ve aldığı ödüllerle kalıcılığını ispatlamış görünüyor. Semaver Kumpanya'nın yorulmaz yönetmeni Işıl Kasapoğlu ile geride bıraktığımız sezonu ve gelecek sezon yapmayı planladığı yenilikleri konuştuk.

Bol ödüllü bir sezonun ardından

Sezona klasik bir oyun olan Shakespeare'in Onikinci Gece isimli oyunu ile başlayan Semaver Kumpanya bu oyunla bölge insanının daha en başında beğenisi kazanmayı başardı. Daha önce vodvilvari oyunların yapılageldiği bölgede Semaver Kumpanya ile klasikler konuşulur oldu, ardından da hem tasavvufa yakın hem de insanın kendi iç arayışını anlatan Attar'ın Kuşlar Meclisi "Bu tiyatro iyi işler çıkartıyor" dedirtti herkese. Sezon boyunca dört tane çocuk oyunu sahnelendi, çünkü çocuklar önemliydi ve bu bölgenin çoukları ileride daha iyi tiyatro izleyicileri olmalıydılar. Flüt, Halk Müziği, Sefarat Müziği ve Ermeni Müziği konserleri gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalarla birlikte ortaya çıkan yepyeni ekip sezonun sonunda bir de opera yaptı. Kamu tiyatrosu olmasına karşın devletten herhangi bir ödenek almayan bu tiyatro bir tek şeyi ortaya koymak istiyordu Kasapoğlu'na göre "Devletin ödeneğine gerek olmaksızın, gençler de bir şeyler yapabilir"

Bir tiyatro âşığı

Kasapoğlu Türkiye'nin dört bir yanında yoğun sanatsal faaliyetler yürütüyor. Fazla üretiyor ama illa ki kaliteliyi üretiyor. O tüm zamanını tiyatroya verdiğini ve bu işi aşkla yaptığını söylüyor. "Benim geçen ay 12 oyunum oynuyordu, bu çok az yönetmene nasip olur. Sadece çalışıyorum, galiba hayatımda bundan başka birşey yok. Ama bu işi zevkle yaptığım için böyle verimli oluyor. Farklı yerlerde çalıştığım dostlarımın hepsi bana ayrı şeyler katıyor. Entelektüel olarak beslenmem de lazım, onun için de mümkün olduğunca çok okuyorum. Her gün birkaç oyun okuyorum, bu yıl da çok oyunlu geçecek."

Destekle yerelleşeceğiz

Işıl Kasapoğlu Semaver Kumpanya'nın yerelleşme hedefinin ancak yerel yönetimlerin desteğiyle gerçekleşebileceğine vurgu yapıyor: "Kamu tiyatrosu olduğumuz halde devletten ödenek almıyoruz çünkü yerelleşmeyi istiyoruz. Biz bu mahallenin tiyatrosuyuz. Okullarda sahnelediğimiz oyunlar ve verdiğimiz kurslarla Fatih'i bir kültür merkezi haline dönüştürebilmek için yerel yönetimden destek bekliyoruz."

Yeni sezon yepyeni heyecan

Semaver Kumpanya'da yeni sezon yepyeni oyunları beraberinde getiriyor. Orhan Kemal'in 'Murtaza'sı ile başlayacak olan yeni dönemde Türk oyunları ve klasikler başı çekecek. Işıl Kasapoğlu önümüzdeki dönemi heyecanla anlatıyor: "Türk 'Don Kişot'u olan Murtaza ile başlamak, Ferhan Şensoy'un bir oyunu ile Turgut Özakman'ın Töre adlı oyununu sahnelemek istiyoruz. Türk oyunlarına ağırlık vermeyi düşünüyoruz ama mutlaka klasikler de olacak. Bir yandan Murtaza oynarken diğer yardan da Cervantes'in 'Don Kişot'unu vereceğiz. Töre aynı zamanda New York'ta oynayacak. Klasikleri Türkiye'de sahnelerken yurt dışında da Türkiye klasiklerini evrensel hale getirme isteğim var. Tüm bunlar benim teatral politikamı ve kültürel yolculuğumu belirliyor.

Ana Sayfa || Biyografi || Fotoğraflar || Basından || Yazı - Yorum || Linkler || İletişim || Semaver Kumpanya